I de allra flesta områden sker arbetet enligt nedan.
1. Vi ansöker om markavtal hos kommunen. Detta kan ta alltifrån en månad till flera år beroende på kommun har vi erfarit. Vi vill poängtera att kommunen oftast inte är någon aktiv part i vår fiberutbyggnad. Har du frågor om utbyggnaden bör du kontakta oss på Svensk Infrastruktur.
2. Informerar boende. När markavtalet är godkänt informeras berörda fastighetsägare. Våra projektledare tar kontakt för att boka tid för ett personligt möte där fastighetsägaren blir informerad om det nya stadsnätet och kan ställa sina eventuella frågor.
3. Ritar stadsnätet. Utifrån de anmälningar som kommer in från fastighetsägarna ritas det öppna stadsnätet upp av projektörer. Eventuella privata markägare kontaktas. När alla ritningar är klara lämnar vi in schaktansökan och TA-planer till kommunen. Därefter genomförs en försyn på de planerade schaktsträckorna på kommunal mark. När försynen är genomförd, schaktansökan och TA-planerna är godkända så börjar grävarbetet.
4. Grävning och installation av fastighet. Vi installerar fastigheter samt gräver tomter. Grävning på tomt sker oftast med hacka och spade, allt för att göra minimal skada på fastighetsägarens tomt.
5. Vi gräver i allmän mark. Grävning i kommunal mark sker med olika metoder beroende på underlag. Besiktning sker fortlöpande under grävarbetet.
6. Vi blåser fibern. När kabelröret är sammankopplat med kabelröret som grävts ner på tomtmark, blåses själva fibern från närliggande områdesskåp. Därefter svetsar vi ihop fiberkablarna.
7. Vi driftsätter fastigheten. Nu kan du kan använda tv-, telefoni- och internettjänster. Vi meddelar dig när din fastighet är driftsatt.